Жаңа жылдық мерекелер қарсаңында тамақтан уланудан қорғану шаралары
Мереке күндері тамақтан уланудың алдын алу шаралары жайлы Ақмола облысы санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаментінін басшысы Айнагүл Мусина журналистермен өткен брифингте мәлімдеді, деп хабарлайды Өңірлік коммуникациялар қызметінен.
Жыл басынан бері Ақмола облысында тамақтан уланудың үш жағдайы тіркелді. Одан 34 адам уланса, оның 25 бала. Алғашқы оқиға мамыр айында орын алған, Қосшы қаласындағы кондитерлік цехтың өнімдерін тұтынған 12 адам, оның ішінде 5 бала, сальмонеллез ауруына шалдықты. Екінші жағдай маусым айында «Тұмар» демалыс базасында болды. Щучинск қаласындағы демалыс орнында балалар арасында тағамдық токсикоинфекция тіркелді. Үшінші жағдай шілде айында Сарыбұлак ауылындағы шатырлы лагерьде болды, мұнда 5 спортшы уланды.
«Әрбір тамақтан улану оқиғасы бойынша жоспардан тыс тексерулер мен санитариялық-эпидемиологиялық зерттеулер жүргізілді. Тексеру қорытындысы бойынша санитариялық нормалардың бұзылғандығы анықталды. Қосшы қаласындағы кондитерлік цехта рұқсат құжаттары болмаған, қызметкерлер міндетті медициналық тексеруден өтпеген, ал тамақ әзірлеу процесі бұзылған», – деді Айнагүл Мусина.
«Тұмар» демалыс базасында асханалық жабдықтарды пайдалану бойынша тәртіп бұзушылықтар анықталды. Өндірістік бақылау болмаған және аспазшы мен бас аспазда қауіпті St.aureus микроорганизмінің тасымалдаушысы табылды. Сондай-ақ, зардап шеккен балалардың ас қорыту жүйесінен алынған сынамаларды тексеру кезінде St. aureus табылды.
Тексеру материалдары құқық қорғау органдарына тапсырылды. Санитарлық-эпидемиологиялық қорытындысы жоқ қоғамдық тамақтандыру объектілеріне әкімшілік айыппұлдар салынып, олардың жалпы сомасы 193 мың теңгеден асты.
Санитарлық органдар қоғамдық тамақтандыру орындарына бақылауды күшейтті. Тексеру нәтижесінде 259 эпидемиологиялық маңызы бар нысанның 66-сы рұқсат құжаттарынсыз жұмыс істейтіні анықталды. Көкшетау қаласы мен Бурабай және Целиноград аудандарында ең көп ереже бұзушылықтар тіркелді. Бұл нысандарда өндірістік бақылау жүргізілмеген, қызметкерлердің медициналық тексерістен өтуі қамтамасыз етілмеген, сондай-ақ тамақ өнімдерін сақтау мен дайындау бойынша елеулі бұзушылықтар болған.
Жаңа жылдық мерекелер қарсаңында тамақтан улануды болдырмау үшін профилактикалық шараларды сақтау өте маңызды. Бұл кезеңде дәстүр бойынша түрлі тағамдарды тұтыну көбейеді, олардың көпшілігі мұқият өңдеуді және дұрыс сақтауды талап етеді.
«Тағам өнімдерін таңдау кезінде олардың сапасына және жарамдылық мерзіміне ерекше назар аудару қажет. Қаптамасы бүлінген, жарамдылық мерзімі өткен немесе күдікті иісі бар өнімдерді қолдануға болмайды. Мерекелік тағамдарды әзірлеу кезінде көкөністер мен жемістерді мұқият жуу, ет, балық және басқа өнімдер үшін жеке кесу тақтайшаларын пайдалану сияқты гигиеналық шараларды сақтау қажет. Ет, балық және жұмыртқаларды термиялық өңдеуде ерекше сақ болу керек, өйткені олар қауіпті бактериялардың көзі болуы мүмкін», – деп атап өтті Айнагүл Мусина.
Айта кету керек, Ақмола облысының санитариялық органдары жаңа жағдайлардың алдын алу мақсатында профилактикалық жұмысын белсенді түрде жүргізуде.
Как защититься от пищевых отравлений в преддверии праздников
О мерах профилактики пищевых отравлений в преддверии новогодних праздников на брифинге рассказала главный государственный санитарный врач Акмолинской области Айнагуль Мусина, передает Региональная служба коммуникаций.
За текущий год в Акмолинской области было зарегистрировано три случая групповых пищевых отравлений. В результате этих инцидентов пострадали 34 человека, из которых 25 – дети.
Первый случай произошел в мае, когда 12 человек, включая пятерых детей, заразились сальмонеллезом после употребления выпечки из кондитерского цеха города Косшы, не имевшего разрешительных документов. Второй инцидент был зафиксирован в июне на базе отдыха «Тумар» в поселке Санаторий Щучинский, где пищевой токсикоинфекцией заразились 17 детей. Третий случай произошел в июле в палаточном городке села Сарыбулак, где отравление было выявлено у пяти спортсменов, принимавших участие в тренировочном сборе.
“По каждому факту пищевых отравлений были проведены внеплановые проверки и санитарно-эпидемиологические расследования. В результате проверки объектов выявлены грубые нарушения санитарных норм. В кондитерском цехе в Косшы отсутствовали разрешительные документы на деятельность, сотрудники не проходили обязательные медицинские осмотры, а технологические процессы приготовления пищи нарушались”, — рассказала главный госсанврач Акмолинской области.
На базе отдыха «Тумар» были обнаружены нарушения поточности использования кухонного оборудования, отсутствовал производственный контроль, а у шеф-повара и повара выявлено носительство опасного микроорганизма St.aureus. Кроме того, в пищевых пробах и промывных водах желудка пострадавших детей также был обнаружен St.aureus.
Материалы расследований были переданы в правоохранительные органы для принятия процессуальных решений, а владельцам объектов общественного питания, не имевших санитарно-эпидемиологических заключений, были назначены административные штрафы на общую сумму более 193 тысяч тенге.
Санитарные органы усилили контроль за объектами общественного питания. Проверки показали, что из 259 объектов высокой эпидемиологической значимости 66 заведений работают без разрешительных документов. Наибольшее количество нарушений выявлено в Кокшетау, Бурабайском и Целиноградском районах. Большинство из этих объектов не проводят производственный контроль, не обеспечивают медицинский осмотр сотрудников, а также допускают серьезные нарушения в хранении и приготовлении пищи.
В преддверии новогодних праздников необходимо соблюдать меры профилактики пищевых отравлений. В этот период традиционно возрастает потребление разнообразных продуктов питания, многие из которых требуют тщательной термической обработки и правильного хранения.
“При выборе продуктов питания важно уделять внимание их качеству и срокам годности. Недопустимо употребление продуктов с поврежденной упаковкой, истекшим сроком годности или подозрительным запахом. При приготовлении праздничных блюд следует соблюдать гигиену: тщательно мыть овощи и фрукты, использовать отдельные разделочные доски для мяса, рыбы и других продуктов. Особое внимание нужно уделить правильной термической обработке мяса, рыбы и яиц, которые могут быть источником опасных бактерий”, — отметила Айнагуль Мусина.
К слову, санитарные органы Акмолинской области активизировали профилактическую работу, чтобы предотвратить новые случаи пищевых отравлений.